Brulionman

o fazach ksiezyca, ruchach tektonicznych plyt w Ameryce Lacinskiej, o inseminacji owiec, o pomniku w ksztalcie wielkiej pochwy przy glownym skrzyzowaniu w Rzeszowie, o zapadaniu w katatonie, o ukladach scalonych, o MySQLu, o propagacji w pasmie dwumetrowym, o powstaniu Nikaragui, o petli histerezy – nie jest to blog. / trying-to-be bilingual (English) blog

Proch

with 14 comments

Pismo mówi: z prochu powstał „ś”. Chińczycy wymyślili materię, która zapoczątkowała polski znak diakrytyczny – fonetyczne „eś”.

Lecz polski przemysł tekstylny dowiódł, że proch należy do parzystokopytnych, a dokładnie do nosicieli wełny nie owiniętej w bawełnę. A przecież owce, bo o nich mowa, robią „baaaa” więc ta ich wełna to poniekąd baaa-wełna. Bo proch należy do owiec odkąd w Łodzi uszyto prochowiec.

Czyj? Owiec! Owczy proch.

Lub paproch, proch paaa! – pożegnanie z bronią. Jak się żegnasz? W imię Ojca. Z Bronią? Broń Boże. Bożeby tak wziąć i wydrzeć, te baby to jednak są. A i wydrzeć potrafią, nie tylko kartki z paszportu czy kilka lat z życiorysu ale nawet SIĘ. Się zamykam już. Dobra. Noc.

Odpowiedzi: 14

Subscribe to comments with RSS.

  1. Zabawy językiem ojczystym, oj, czystym, czystym :)

    Albert

    6, Listopad, 2014 at 8:40 am

    • Pewnie gdybym za młodu nie dostał książki „Gramatyka i ortografia na wesoło” to dziś język polski byłby złem koniecznym, znienawidzonym, zwłaszcza w wersji pisanej, narzuconym narzędziem komunikacji, na szczęście „słów cięcie-gięcie” sprawia mi radość w czystej postaci i w takiej tez staram się manipulować jezykiem, choć z rzadka zdarza się tu, gdy to niezbędne, mięso :)

      brulionman

      6, Listopad, 2014 at 2:52 pm

      • Ta książka uratowała i mnie :D Choć i do dzisiaj przez nieuwagę potrafię nastawiać kilka byków na drodze do perfekcji ;)

        Lolanta

        12, Listopad, 2014 at 12:08 pm

        • ważne, by bykom nie odpuszczać nawet jeśli urodziło się Teodorem zamiast pikadorem czy matadorem ;)

          brulionman

          13, Listopad, 2014 at 12:00 am

  2. Sprochuś powstał-sie otrzep ;)
    (niezly siuchar;))

    strz.

    6, Listopad, 2014 at 2:59 pm

    • aż trzeszczy :)

      brulionman

      6, Listopad, 2014 at 3:08 pm

      • Proch w paszczy
        ŁUBDŻ!

        strz.

        6, Listopad, 2014 at 11:24 pm

        • co począć mając paszczękę wypełnioną prochem? redakcja odpowiada (tzn. komentuje bo jak zwykle za nic nie odpowiada): należy tedy unikać przekleństw siarczystych i zgrzytania zębami by nie spowodować detonacji, tonacji D, pewnie d-moll, bo gdyby wybuch otworzył czaszkę rozmieszczając ją nieregularnie w otaczającej sferze, to byłby to do smutku powód, zatem molowo… a na mole (a AMOL?) naftalina, sznur taki uplecion z C13H28 , skoro zrobiono koszulę z kożucha stężałego na kadzi z Guinnessem (a jakby z tego kożucha zrobić kożuch?) to i linę naftową się stworzy, z taka liną mozna cofnąc się do czasów samochodzików na sznurku, a na sznurku… supeł czyli zachwyt wyartykułowany przez PDT lub HGW, brrr! błłłł! ;) Dobłanoc w niezasłanej poscieli ;) To dopieło suchał! :P

          brulionman

          7, Listopad, 2014 at 1:42 am

  3. O kułde.. kudłe. Tołba bołba ósme KUDŁE. Deus deus KOSMATEUS i morele KŁAK

    strz.

    7, Listopad, 2014 at 1:47 am

    • kłak? haft na wiele taft!

      brulionman

      7, Listopad, 2014 at 1:52 am

      • Tuff stuff to haft on stos taft!

        strz.

        7, Listopad, 2014 at 1:53 am

        • wystarczy swojska zapić mlekiem i zagryźć renklodami… albo ujrzeć w przyswajanej właśnie paszy kłaczek

          brulionman

          7, Listopad, 2014 at 2:03 am

          • jeśli mój – to ch..! jem dalej ;)

            strz.

            7, Listopad, 2014 at 6:01 pm

            • a jeśli ciężko w ciągu nanosekundy rozpoznać pochodzenie to kapitan mojego żołądka zarządza całą wstecz :P aaargh!
              śliczna pogoda, nieprawdaż? :)

              brulionman

              8, Listopad, 2014 at 2:59 am


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: