Brulionman

o fazach ksiezyca, ruchach tektonicznych plyt w Ameryce Lacinskiej, o inseminacji owiec, o pomniku w ksztalcie wielkiej pochwy przy glownym skrzyzowaniu w Rzeszowie, o zapadaniu w katatonie, o ukladach scalonych, o MySQLu, o propagacji w pasmie dwumetrowym, o powstaniu Nikaragui, o petli histerezy – nie jest to blog. / trying-to-be bilingual (English) blog

200 lat pozniej

leave a comment »

Powar czyli kucharz. Dopadlszy przepis na kaczke z roku 1808 (przepis, nie kaczka) przygtowalem sie starannie by piec jak nalezy w brytwannie.

Posolone wegeta filety z Barbary Duck (nie „Basina Kaczka” a ponoc kaczka pizmowa jak udalo mi sie wydlubac z internexu) zlozylem w trumience brytwannianej wielkosci lasagne, roztapiajac uprzednio tam ok pol kostki srebrnego masla. Wazne ze srebrne bo na wyspie oznacza to normalne maslo w odroznieniu od zlotego ktore jest ostro przesolone. Dodalem jeszcze od serca koriandru korzenie zmielone, manieranek i kilka pieczarek zeby miec co wszamac w trakcie przesiadki. Przykrylem folia aluminiowa i na 150 ‚C pieklo sie to 45 min.

Wysiadka, krojenie na centymetrowe plastry, pieprzenie, duzo pieprzu swiezo zmielonego i troche gotowca drobnozmielonego czarnego. A w miedzyczasie, niczym Adam Slodowy, przygotowalem sobie mase mielac 3 pomarancze. Blad popelniony polegal na zmieleniu ich ze skorkami gdyz wydawalo mi sie iz w nich najwiecej jest aromatu. Pewnie to prawda ale rowniez i goryczy. Zamiast soku mialo „to to” konsystencje kremu i po usunieciu pieczarek i ponownym ulozeniu pokrojonego mieska w brytwance (tluszczyk zostaje) zepchnalem lyzka ten mus pomaranczowy na wierzch, przykrylem folia (bo dobranie pokrywki do patelni graniczy z cudem) i wsadzilem tym razem na 250 ‚C w piekarnik by lekcyjna godzine sie dusilo.

Wszystko pieknie ale gorycz ze skorek popsula efekt kruchosci i wilgotnosci miesa. I tym mimo wszystko milym akcentem mowie wszystkim dobranoc.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: